Inne i Stockholms nya nattklubb

Omkring 900 personer packade in i Stockholms Södra Theatre på fredagskväll för att uppleva Sveriges kontroversiella nya alkoholfria nattklubb. Lokalens Maddy Savage gick med i festen.


Champagne ishinkar fodrade baren, medan hipsterpersonalen skakade ljust färgade cocktails över huvudet. En arbetare nippade med en öl samtidigt. Men det fanns ingen chans att komma i trubbel för att dricka i tjänst. Alla drycker var alkoholfria.

Utanför köpte de upphetsade klubbmedlemmarna tålmodigt längs kullerstensgatan innan de blev beordrade att blåsa in i en andningsapparat för att kontrollera att de inte hade varit på spritet tidigare på kvällen. Speciellt utbildad personal bevakade också personer som kanske har tagit droger istället. Bara ett fåtal biljettkonsulter blev borta från evenemanget, som sålde veckor i förväg.

När det var säkert inomhus, flyttade gästerna mellan ett rum som erbjuder hus och techno från US Grammy och BRIT Award nominerad Zoo Brazil, till en annan spelar kommersiell klassiker från Snap’s 90s anthem Rhythm är en dansare, till Stayin ‘Alive av Bee Gees.

Alla gäster var tvungna att bevisa att de inte hade druckit redan

Vid klockan 11 var rammen ramad, med få att se behovet av en traditionell förklubbs samling hemma eller i en bar om nattens mål inte skulle bli tipsigt.

“Saker har definitivt gått tidigare än förväntat,” sa en clubber.

Han sa  att han hade valt platsen för sin fredagskväll, så han var inte hungover på en väns 40-årsdag på lördag.

Men hur kände han sig på dansgolvet utan alkohol i handen?

“Det är faktiskt inte så annorlunda, du blir van vid det,” tillade han.

Mängden var mycket mer varierande än du får på de flesta europeiska klubbkvällarna, med nyfikna tonåringar som går med tidigare alkoholister i sina femtiotalet, rena levande yogier och ammande mammor i trettiotalet.

För några av Stockholms alltmer multietniska befolkning var detta deras första gången klubbar.

“Jag dricker aldrig alkohol. Jag är muslim och jag brukar inte gå någonstans så här, men jag hörde om den här nya klubben och jag pratade med min fru och vi bestämde oss för att försöka”, säger Faisal Mohammed.

“Jag gillar det jag ser”, sa han.

Det var inte alla som åtnjöt sig själv, med några klubbare som klagade över att de kände sig mindre självsäker på dansgolv utan alkoholhaltig dryck.

“Det är lite tråkigt”, stönade 20-årig Hampus.

“Folk dansar vanligtvis inte när de är nyktera, så det är som ett besvärligt socialt experiment”, tillade sin vän Maximillian, som medgav att han inte hade chattat några tjejer hittills.

“Många killar här i Sverige är lite blyga när de inte dricker”, bekräftade Hampus.

Han sa att han inte hade några planer på att återvända till klubben, vilket kommer att bli en månadshändelse i den svenska huvudstaden.

Hampus och Maximillian, båda 20, var inte säkra på om de skulle komma tillbaka till nästa spritfria händelse

Men organisatören Mårten Andersson berättade för att han kände att många svenskar var “trötta” med landets rykte för att dricka och sa att han redan hade planer på att ta sitt klubbkonsept till andra svenska och europeiska städer.

“Ja det finns några svenskar som bara blir mer och mer hamrade på helgerna, men det finns också en andra grupp människor som bryr sig om sin hälsa, som går till gymmet och som tänker på vad de äter. Så att tänka på Det sätt på vilket vi dricker är naturligt för dem. ”

“Jag säger inte sluta dricka, jag säger bara att du kanske inte behöver dricka varje gång du går ut”, sa han.

“Om du ser inuti ser du att det finns många som håller med om det”.