Naken nattklubb skapar protester från angränsande kyrka

“Klubb Naket”, en vågad ny nattklubb som uppmuntrar sina gäster att ta bort sina födelsedagsdräkter öppnade sina dörrar i Stockholm i helgen. Medan arrangörerna beskrivit det som en “stor framgång” kallade den angränsande kyrkan det en grogrund för “brutna själar”.


Hundratals personer på lördag deltog i öppningen av Stockholms senaste nattlivstillägg, Klubb Naket (Club Naked), på huvudstaden “hipster island” Södermalm.

Klubben spelar elektronisk musik och är främst en fetish och queer publik – men konceptet kommer med en twist: “Det är ett plus om du är naken – ta av dig kläderna i garderoben = fri entré.”

Klubben erbjuder också vad den beskriver som “gångjärn”, mörka hörn där klubbarna “kan göra vad du känner just nu och då”. “Kom naken, kom som du är. Gör vad du vill. Allt stannar här.”

Enligt Eddie Eneqvist, en av arrangörerna, var lördagens första nakna klubbparty inget annat än fab.

“Jag måste säga att det var en stor framgång. Det var fullt hus med cirka 400 gäster och det var en riktigt trevlig atmosfär. Det var cirka 50/50 naken, med stor respekt och förståelse mellan de två,” sa han.

Men inte alla är lika nöjda med klubbens öppning, i synnerhet den närliggande kyrkan vars medlemmar vill stänga Club Naked.

“Många av våra ungdomsmedlemmar kommer från förorterna och har blivit utsatta för prostitution och missbruk, och så har de reagerat väldigt starkt.” Pastor Lennart Torebring på Södermalmskyrkan citerades som att läsa lokala tidningen StockholmDirekt.

“Vi tror på sexuell renhet och att sexualitet måste skyddas genom äktenskap. Men bortsett från det måste vi också överväga att vi inte bara kan göra vad vi vill,” sade han och tillade: “Vad som händer på Södermalm kan nu har allvarliga följder, klubben blir en grogrund för depression och trasiga själar. ”

Enequist sa att han respekterade Torebrings åsikter, men insisterade på att klubben inte på något sätt kan jämföras med en sexklubb.

“Vi är en elektronisk klubb med fokus på musik och att vi vill vara öppna för ALLA, lite som Berlin och dess klubbar. Utklädningsrummet bör snarare ses som en öppen lounge.”

Anton Strand, en advokat citerad av StockholmDirekt, sa att det inte finns något olagligt för att vara värd för en naken klubb om inte klubbarna slår ner för att trakassera andra.