Spontan dans förbjuds fortfarande i svenska barer, trots löftet om avreglering

 

I april 2016 röstade riksdagen till en regel där stavar och pubar måste ha tillstånd för att människor ska dansa i dem – en lag som går tillbaka till 1930-talet. Men mer än tolv månader kvar rapporteras polisrapporter över regelbrott, med etableringsägare som riskerar att dra tillbaka andra tillstånd, bötes eller till och med fängelse.

Denna sommarpolis anmälde en restaurangägare i Stockholm till exempel efter att någon spontan jiving bröt ut i lokalerna, och branschorganisationen Visita har talat med andra barägare som av samma skäl har besökts av polisen.

“Regeringen måste göra något åt ​​det. Det är inte rättvist att vi har polisen att göra detta som en del av deras arbete. Det är löjligt att tänka på de samhällsproblem som faktiskt finns och de bör fokusera resurser på, säger Visita VD Eva Östling till nyhetsbyrån TT.

Hon tycker att det är absurt att restaurang och barägare riskerar att straffa eftersom gästerna skär former till sina låtar:

“Hela världen, åtminstone hela Europa, skrattar åt oss”.

Visita har pressat den svenska regeringen för att ta reda på varför det tar så lång tid för lagen att avskaffas, men säger att den bara har fått vaga svar. Kampanjer hade ursprungligen hoppats att lagändringen skulle genomföras senast 2016.

Två moderata och en vänsterparti-politikare skrev individuellt till tidigare inrikesminister Anders Ygeman för att ställa samma fråga.

Det officiella svaret är att frågan behandlas – men det är viktigt att dans inte orsakar offentliga störningar eller risksäkerhet.